Dupa combustibil, uleiul de motor este componenta cea mai utilizata de catre masina.

De altfel, este solicitata de fiecare data cand masina este pusa in pornire. Daca este atat de des utilizata, stii cand acesta trebuie schimbat si, mai mult decat atat, stii de ce anume trebuie schimbat?

Este lesne de inteles ca, uleiul de motor este partea lubrifianta, special conceputa pentru a unge piesele auto din metal aflate in miscare. Mai mult decat atat, uleiul de motor contribuie la curatarea motorului si intregului sistem de angrenaj, combate rugina si ajuta la racirea motorului ( aprox. 25% din caldura motorului este eliminata de catre uleiul de motor din interior).

4 semne care iti comunica schimbarea uleiului de motor

Uleiul are culoarea neagra si este nisipos

Culoarea originala a uleiului este de un maro asemenea mierii, iar dupa cateva utilizari acesta isi schimba culoarea in negru. Cu toate acestea, este foarte dificil sa stabilesti cand trebuie schimbat uleiul de motor, doar dupa acest criteriu. Cel mai elocvent indiciu este, de fapt, textura uleiului. Daca acesta incepe sa prezinte particule vizibile in lichid, este obligatoriu inlocuirea.

Motorul este mai zgomotos decat de obicei

Uleiul are rolul de a lubrifia motorul. Fara lubrifiere, piesele vor incepe sa se frece intre ele, usor, usor se vor uza si vor duce la o performanta scazuta. In momentul cand sesizezi aceste zgomote, este recomandat sa verifici starea uleiului de motor. Daca zgomotele persista, este indicat sa treci printr-o revizie auto, la un service specializat.

Nivelul uleiului de motor

Pe langa faptul ca trebuie sa te asiguri de nivelul corect al uleiului de motor, cel mai important lucru este sa stii ca motorul unui autoturism consuma treptat din ulei. Pe masura ce nivelul scade, acesta trebuie completat. Daca uleiul scade considerabil, inseamna ca acesta nu mai prezinta aceleasi proprietati, fiind consumat mult mai rapid de motor. In cazul acesta, se recomanda schimbarea uleiului.

Semnalizatorul din tabloul de bord

In prezent, foarte multe masini au propriul indicator de nivel, dar pentru cele care sunt mai vechi este recomandat sa se verifice nivelul de ulei cu joja. Martorul rosu al presiunii de ulei trebuie sa se stinga odata cu pornirea motorului si nu mai tarziu. Daca aceasta ramane aprins dupa pornirea motorului, exista o avarie majora si trebuie chemata o echipa de interventie.

Cand si de ce trebuie schimbat uleiul de motor?

Se inampla ca o masina sa performeze mai mult timp cu un ulei de motor, dar se intampla, din mai multe motive, ca acesta sa se uzeze rapid. Fie din cauza calitatii scazute a uleiului de motor, fie din cauza supra-solicitarii motorului.
Cu toate acestea, regula de baza a unui sofer responsabil si preocupat de starea masinii, este ca uleiul sa fie schimbat periodic, dar pentru evitarea neplacerilor cauzate de uzura, este indicat sa fie schimbat precoce.

Ca o medie a schimbului de ulei, putem vorbi despre o inlocuire a uleiului dupa un rulaj de 10.000 – 15.000 km, in functie de producator sau cel putin o data pe an.
Ce se intampla daca nu schimbi uleiul de motor?

Daca uleiul de motor nu este schimbat, este foarte probabil ca motorul sa se uzeze foarte repede sau chiar sa se gripeze. Filtrul se va infunda si va fi absorbit in componentele sistemului de ungere.

Pentru o functionare optima a motorului masinii tale si pentru a evita eventualele defectiuni, este recomandat sa realizezi schimbul de ulei in momentul cand acesta isi pierde din proprietati. De asemenea, este foarte important sa schimbi odata cu uleiul si filtrul. Orice amanare poate duce la probleme majore, care te vor pune la cheltuieli mari. Nu este indicat sa te ocupi personal de schimbatul uleiului, ci este recomandat sa vizitezi un service auto.

Auto Erebus este la dispozitia oricarui sofer pentru toate problemele tehnice intalnite la masina, inclusiv cu verificarea uleiului de motor si schimbarea acestuia.