Sistemul de franare reprezinta unul dintre cele mai importante componente ale masinii tale.

Motorul iti da puterea de a ajunge in locul dorit, sistemul de directie iti dirijeaza masina unde vrei si cum vrei, accesoriile, cum ar fi aerul conditionat sau boxele, iti fac calatoria mai placuta – dar niciuna dintre acestea nu conteaza daca nu poti opri masina.
Asigura-te ca iti cunosti bine sistemul de franare si ca stii care sunt principalele semne anuntate de masina ta, atunci cand apare o defectiune la acesta.

Principalele semnalmente care te anunta ca sistemul de franare prezinta defectiuni

Indicatoarele de avertizare din bord stnt aprinse

Cele mai concludente semn sunt indicatoarele luminoase din bord. Atunci cand unul dintre indicatorii sistemului de franare de pe tabloul de bord (rosu sau galben) este aprins, inseamna ca masina ta are nevoie de o inspectia amanuntita. Asigura-te ca stii ce inseamna fiecare simbol luminos din bord.

Indicatorul rosu din bord se aprinde atunci cand exista o defectiune majora la sistemul de franare, cand nivelul lichidului de frana este scazut sau daca maneta de erana de mana este trasa.

Daca in bord se aprinde acest semnalizator, inseamna ca placutele de franare sunt uzate si trebuie inlocuite. De asemnea, este bine sa fii atent ca acest semn se aprinde si in momentul cand senzorul nu este conectat cum trebuie sau daca placutele de franare nu sunt de calitate.

Zgomote produse in timpul franarii

Un indicator de care trebuie sa tii cont si care este usor sesizabil este zgomotul pe care il auzi in momentul cand franezi. Daca auzi un scartait sau huruit in timpul franarii, inseamna ca masina ta te anunta ca placutele de franare sunt uzate sau ca pistonul de etrier este blocat si placuta atinge cu partea metalica discul. Unele masini sunt dotate cu senzor ACUSTIC de uzura al placutelor de frana. Acest senzor este o tabla din otel care atinge discul atunci cand placuta este uzata la maxim.

Masina trepideaza sau vibreaza in momentul cand franezi

Daca in momentul cand franezi apar trepidatii in volan sau la pedala de franare, inseamna ca discurile tale dau semne de deformare. In acest caz este nevoie de schimbarea discurilor si chiar a placutelor de franare.

Scurgeri de lichid

Daca pedala de franare nu mai are aceeasi performanta, asta insemnand ca in momentul cand apesi pe pedala o simti slaba sau moale, cel mai probabil lichidul de franare se scurge din sistem. In momentul cand sesizezi acest lucru, ia in considerare un drum urgent pana la un service specializat. Este foarte probabil sa fii nevoit sa schimbi intregul sistem de franare.

Masina isi schimba directia intr-o parte

Cand masina trage intr-o parte si nu mai tine cursul drept, inseamna ca uleiul sau vaselina a ajuns la placutele de franare. In acest caz, roata nu mai are capacitatea de a frana sau etrierul ramane blocat.Capture
In cazul in care te confrunti cu unul sau mai multe dintre aceste probleme, este obligatoriu sa iti prezinti masina la un mecanic. Cu toate acestea, cel mai bun remediu este preventia. Nu lasa ca aceste semne sa apara. Cel mai bine este sa previi defectiunile sau problemele printr-o revizie periodica la un service specializat. Mecanicii sunt obligati sa verifice capacitatea de franare a autovehicului si sa constate unde este problema. La Auto Erebus gasesti o echipa de mecanici specializati in probleme tehnice auto.