Pentru conducatorii auto, canicula reprezinta o provocare in adevaratul sens al cuvantului. Diferenta mare de temperatura dintre afara si interior determina fortarea sistemului de climatizare.
Canicula creste riscul ca motorul sa se supraincinga daca este mentinut la o turatie mare pentru mai mult timp si induce o aderenta stranie datorita asfaltului moale.

Canicula reprezinta un pericol la adresa sanatatii noastre. Pentru conducatorii auto, canicula reprezinta o provocare in adevaratul sens al cuvantului. Diferenta mare de temperatura dintre afara si interior determina fortarea sistemului de climatizare.
Canicula creste riscul ca motorul sa se supraincinga daca este mentinut la o turatie mare pentru mai mult timp si induce o aderenta stranie datorita asfaltului moale.

In aceste conditii, stilul agresiv de conducere este foarte daunator, deoarece implica o crestere aproape inCapture-11stantanee a temperaturii in zona motorului, incalzeste anvelopele chiar mai mult decat sunt incalzite prin frecarea cu soseaua, si provoaca incalzire si soferului prin faptul ca este nevoit sa faca miscari bruste si repetate pentru a obtine avantaj fata de ceilalti conducatori auto, pentru a opri pe o distanta cat mai mica posibil si pentru a face manevre largi de ocolire a obstacolelor intampinate – spre exemplu, gropile.
Este nevoie sa se adauge ceara pe capota pentru a proteja vopseaua de radiatiile solare, insa aceasta este o masura care nu are legatura cu conducerea agresiva. Pe canicula este soare intotdeauna, niciun nor nu se vede pe cer, astfel incat, la amiaza, lumina solara intensa produce pe sosea efectul optic numit Fata Morgana.

Stilul agresiv este distructiv

Un stil agresiv de a conduce implica si viteza in linie dreapta si in curbe, si depasiri, poate si anumite sicanari in trafic. Insa efectul Fata Morgana poate el insusi sa “sicaneze” un sofer aflat singur pe soseaua respectiva, si controlul masinii sa poata fi pierdut mult mai usor. Asadar, conducerea agresiva in cele mai calduroase zile de vara nu este deloc indicat. Soarele puternic isi poate gasi un loc de patrundere indiferent daca soferul are ochelari de soare sau daca are paravanul de soare coborat, si poate duce la orbirea pe moment a soferului, care poate pierde controlul volanului.
Daca nu exista o oglinda care sa reflecte lumina soarelui in masina, cu siguranta exista la masinile de pe sensul celalalt de mers sau care sunt stationate. Asadar, involuntarele flash-uri puternice ajung chiar si pe sub ochelarii de soare, moment in care masina trebuie sa se afle la o distanta suficienta fata de ceilalti participanti la trafic, si sa nu se afle intr-un proces violent de accelerare sau franare.
Iata cate lucruri nedorite intampinate pe canicula, si altele intampinate cand se conduce in mod agresiv. Asociate, acestea cresc riscul de uzare rapida a motorului si rotilor, precum si riscul de eveniment rutier.