Majoritatea soferilor stiu ca masina lor au un filtru de motor si o mare parte dintre ei se intreaba daca, chiar este nevoie, sa il schimbe atunci cand mecanicii le recomanda acest lucru.
Putini, insa, stiu ca o masina are pana la 4 filtre si ca acestea trebuie schimbate din cand in cand, pentru buna functionare a masinii.

Filtru de aer al motorului

Fiecare motor are un filtru de aer, cu rol de protectie, si fiecare sofer trebuie sa stie ca este fCapture-1oarte importanta curatarea si schimbarea acestuia, periodic. Murdaria, reziduurile si praful care patrund in cilindrii motorului pot duce la uzura prematura a motorului, iar colmatarea filtrului duce la sub-performanta masinii.

Ce inseamna sa conduci cu un filtru de aer vechi?

Un filtru de aer vechi poate reduce considerabil puterea motorului, poate duce la uzarea precoce a acestuia si chiar la consum ridicat de carburant.
Pentru o ardere optima a combustibilului si pentru un sofat in siguranta, este clar ca ai nevoie de aer proaspat. Neschimband acest filtru este ca si cum ai incerca sa alergi cu nasul infundat si cu o banda adeziva peste gura. Mecanicii de la Auto Erebus recomanda schimbarea filtrului de aer al motorului la un rulaj de 15.000 km parcursi.

Filtru de combustibil

Este localizat in linia de combustibil si previne patrunderea reziduurilor, praful sau micile particule de rugina si metal in rezervorul de combustibil. La toate motoarele, o parte din combustibil este reciclat si acesta poarta cu el reziduuri metalice din injectoare si pompa de injectie. Practic, pompa de injectie a motoarelor este protejata, filtrul avand rolul de a elimina impuritatile si apa din carburant.

De ce trebuie schimbat un filtru de combustibil?

Un filtru de combustibil infundat poate duce la intreruperi de alimentare, care, implicit, duc la o intrurupere completa a alimentarii cu combustibil si chiar oprirea motorului. Un combustibil filtrat inseamna o performanta mai mare a masinii.
Daca inlocuiesti periodic filtrul, asiguri un consum de combustibil mai mic masinii, o putere mai mare a motorului si, bineinteles, un mediu curat. Acesta trebuie inlocuit dupa un rulaj de 30.000 km parcursi, recomanda fabricantul sau, mai exact, in momentul cand filtru este imbacsit. Dar, de regula, acest rulaj diferentiaza de la masina la masina. Poti citi manualul de instructiuni pentru indicatorii corecti sau ducerea masinii la o verificare in cadrul service-ului Auto Erebus.

Filtru de polen

Filtru de polen sau cel de habitaclu, asa cum mai este cunoscut, are rolul de a impiedica patrunderea in masina a prafului si resturilor, de a mentine aerul curat si sanatos atat in interiorul cat si in exteriorul masinii. Majoritatea masinilor au cel putin un filtru de polen.

De ce este nevoie de schimbarea periodica a filtrului de polen?

Un filtru de polen imbacsit cu reziduuri si cu particule de praf inseamna un miros neplacut in masina si duce chiar la formarea mucegaiului si patrunderea bacteriilor in habitaclu.
De asemenea, un filtru de polen uzat duce la o crestere a consumului de combustibil, bujiile pornesc mai greu si la supraincalzirea motorului. De asemenea, din punct de vedere al climatizarii, un filtru de polen uzat influenteaza performantele sistemului de climatizare si duce la aburirea geamulurilor si parbrizului, ingreunand sofatul.
Schimbarea filtrului de polen se recomanda a fi facuta la 15.000 km parcursi sau cel mult o data pe an.

Filtru de ulei

Acest filtru are rolul de a separa uleiul de impuritati, si, in mod evident, de a prelungi durata de functionarea a motorului. De obicei, atunci cand schimbi uleiul de motor, este bine sa schimbi si filtrul, pentru a nu permite infiltrarea impuritatilor ramase in circuit.

De ce este bine sa schimbi filtru de ulei?

Deoarece filtru de ulei sigura o buna functionare a motorului si il protejeaza de o uzura precoce. Neschimbandu-l, motorul va suferi deteriorari, iar uleiul se va degrada mai repede, pierzandu-si proprietatile lubrifiante. Pentru sanatatea motorului masinii tale si pentru functionarea in parametrii normali, este foarte important sa il schimbi odata cu uleiul.